Pigmentvlekken aanpakken? Hier moet je op letten

Pigmentvlekken aanpakken? Hier moet je op letten

BLOG | 29 november 2023

Elke dag werkt je huid van binnen hard om gezond te blijven. Toch kun je nog steeds last krijgen van oneffenheden, zoals pigmentvlekken. De donkere vlekjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem dat je zelfbeeld negatief kan beïnvloeden. Gelukkig hoef je er geen genoegen mee te nemen. In dit blogartikel vertel ik hoe je kunt afrekenen met pigmentvlekken.

pigmentvlekken

Pigmentvlekken?

In je huid bevindt zich de stof melanine. Dit is een van nature bruine stof die wordt aangemaakt door pigmentcellen. Het proces wordt gestimuleerd door zonlicht. De pigmentcellen zorgen onder andere voor een gezond kleurtje wanneer je even in de zon hebt gelegen. Maar wanneer de pigmentvorming wordt verstoord, zorgt dit voor een ophoping van melanine en komen er pigmentvlekken tevoorschijn. De zon is de belangrijkste oorzaak van deze verstoring, maar ook hormonale veranderingen, aanleg, medicijngebruik en irriterende stoffen in cosmetica hebben er invloed op.

Verschillende soorten

Pigmentvlekken hebben verschillende oorzaken en kunnen er op verschillende manieren uitzien. Kijk maar eens naar je eigen huid: geen enkel vlekje is hetzelfde in kleur of vorm. Over het algemeen onderscheiden we de volgende soorten:

  • Ouderdomsvlekken/zonnevlekken: pigmentvlekken die ontstaan door te veel uv-straling door de jaren heen.
  • Melasma: ook wel het zwangerschapsmasker genoemd. Dit zijn donkere vlekken die ontstaan door zwangerschap of de pil.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: het gevolg van beschadiging, ontstekingen of irritatie aan je huid, zoals een operatiewond of na acne.
  • Sproeten: lichte ophoping van pigment door zon. Meestal ontstaan ze in je kinderjaren en zijn ze in de zomermaanden meer aanwezig.
  • Cafeïnevlekken: koffiekleurige verkleuringen die zich ontwikkelen bij de geboorte. Op sommige lichaamsdelen zijn je pigmentcellen actiever dan andere.

Tijd om te smeren

Heb jij last van pigmentvlekken, in welke vorm dan ook? Dan is het belangrijk om altijd zonnebrandcrème in je kastje te hebben. Dit beschermt je tegen het ontstaan van nog meer vlekken. Zorg ervoor dat je een zonnebrandcrème smeert met een hoge SPF-factor, ook op dagen dat de zon niet schijnt. Als het erg zonnig is, wordt aangeraden om je iedere twee uur opnieuw in te smeren. Let wel op dat, wanneer je dit het hele jaar door doet, je niet optimaal kunt profiteren van de vitamine D die dan aangemaakt zou worden in de zon. Daarom is het dan wel raadzaam om vitamine D3 erbij te slikken.

Fruitzuurbehandeling

Zonnebrandcrème kan helpen om de ontwikkeling van nieuwe pigmentvlekken te verminderen, maar helpt niet bij het tegengaan van reeds aanwezige pigmentvlekken. Gelukkig kan ik je daar wél bij helpen. Je kunt bijvoorbeeld bij mij terecht voor een fruitzuurbehandeling. Deze peeling bevat mineralen en fruitzuurexfolianten die je celdelingsproces stimuleren. Doordat je huid nieuwe cellen aanmaakt, vermindert de ophoping van pigmentcellen. Daardoor verlichten je pigmentvlekken en vallen ze een stuk minder op.

Hulp nodig?

Wanneer je je pigmentvlekken wilt laten aanpakken, help ik je graag verder. Bij FinneFleur bied ik niet alleen een professionele fruitzuurpeeling aan, maar vul ik deze aan met werkzame verzorging. Ook geef ik je advies mee voor thuis, zodat je optimale resultaten kunt behalen. Op die manier kun jij blijven genieten van je stralende, egale huid. Ben je benieuwd? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Een warm welkom ervaren bij Finnefleur. Fijne product-keuze, uitleg over de producten die gebruikt werden en een ontspannen gevoel na de behandeling.

- Griet

Prettige en vakkundige pedicurebehandeling. Gezellig ook.

- Froukje

Top, de luxe behandeling is een aanrader die je iedereen zou gunnen

- Vera

Wil je ook in de watten gelegd worden door FinneFleur?

We hebben een breed assortiment aan behandelingen. Maak direct een afspraak met de knop hieronder!