Couperose en rosacea: dit moet je weten

Couperose en rosacea: dit moet je weten

BLOG | 15 maart 2023

Je hebt vast wel eens rode wangen. Door de kou, bijvoorbeeld, of een gênante actie. Maar wat als je altijd last hebt van roodheid in je gezicht? Dan heb je wellicht een gevoelige of geïrriteerde huid. Maar soms is er meer aan de hand. Misschien is er sprake van couperose of rosacea. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee huidaandoeningen? En nog belangrijker: hoe kom je ervan af?

couperose-en-rosacea

Het verschil tussen couperose en rosacea

Couperose kenmerkt zich door een netwerk van verwijde rode en soms blauwe/paarse bloedvaatjes (teleangiëctastieën) in het gezicht. Ze ontstaan door een verzwakking van de vaatwandjes, waardoor de bloedvaatjes niet meer kunnen samentrekken en zichtbaar blijven. Vaak is couperose het gevolg van huidveroudering. Ook zonschade, temperatuurswisselingen en erfelijkheid dragen hieraan bij. De aandoening komt voornamelijk voor op de wangen en de neus en is redelijk stabiel.

Couperose kan een symptoom zijn van rosacea. Bij rosacea is er een chronische ontstekingsreactie in de huid. De roodheid is vaak een stuk feller. De letterlijke vertaling van rosacea is niet voor niets ‘zo rood als een roos’. Naast roodheid kunnen er ook bultjes en kleine puistjes ontstaan. Rosacea kan zich van de wangen en de neus uitbreiden naar de kin en het voorhoofd. De aandoening heeft vaak een grillig verloop: de klachten kunnen de ene dag erger zijn dan de andere dag.

De impact

Couperose en rosacea kunnen beide heel vervelend zijn. Niet alleen is de roodheid ethisch storend: de huid is ook erg gevoelig en heeft een verslechterde barrièrefunctie, waardoor er extra irritatie op kan treden. Rosacea zorgt daarnaast ook nog eens voor jeuk en een branderig gevoel. Het kan je dagelijkse leven flink belemmeren. Tijdens het sporten bijvoorbeeld, wanneer de doorbloeding op gang komt. Ook zonnebaden, airco, verwarming en saunabezoek kunnen rosacea verergeren.

Thuis aan de slag

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat couperose en rosacea verergeren. Het is bijvoorbeeld aan te raden om extreme temperatuurschommelingen te vermijden. Natuurlijk is een gezonde levensstijl ook belangrijk. Maar sommige gezonde voedingsstoffen kunnen je huid juist irriteren. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • abrikozen
  • ananas
  • citrusvruchten
  • aardbeien
  • spinazie

Deze voedingsstoffen bevatten histamine, een stof die onder andere jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doen uitzetten. Ook harde kazen, gerookt vlees, verzadigde vetten, lactose en scherpe kruiden kunnen roodheid veroorzaken in het gezicht. Wel is het belangrijk om te weten dat dit per persoon verschilt. Omega 3 is juist goed bij rosacea, omdat het de ontstekingsreactie verminderd. Maar veel producten die omega 3 bevatten, bevatte ook histamine. Daarom worden vaak omega 3-supplementen aangeraden.

Gezichtsbehandeling

Couperose en rosacea zijn niet te genezen. Maar met de juiste huidverzorging kun je er wel voor zorgen dat de roodheid niet verder toeneemt en dat je huid kalmeert. Een regelmatige gezichtsbehandeling stimuleert huidverbetering en beschermt de huid. Daarnaast kan de schoonheidsspecialist advies geven over huidverzorging thuis met de juiste producten.

Ook interessant voor jou

‘Het totaalplaatje, dat is waar huidverzorging om draait’

Lees verder

Ervaringen

Een warm welkom ervaren bij Finnefleur. Fijne product-keuze, uitleg over de producten die gebruikt werden en een ontspannen gevoel na de behandeling.

- Griet

Prettige en vakkundige pedicurebehandeling. Gezellig ook.

- Froukje

Top, de luxe behandeling is een aanrader die je iedereen zou gunnen

- Vera

Wil je ook in de watten gelegd worden door FinneFleur?

We hebben een breed assortiment aan behandelingen. Maak direct een afspraak met de knop hieronder!